VR bril tegen pijn

Twee miljoen Nederlanders kampen met chronische pijn. Hiervoor is weinig behandeling. Virtual reality kan uitkomst bieden.
Marja Nijhof maakt gebruik van deze allernieuwste behandelmethode ontwikkeld door het Friese bedrijf Reducept. Een innovatief en educatief behandelingsprogramma. Onlangs won het bedrijf met dit idee een prestigieuze World Summit Award van de Verenigde Naties!

Marja is enthousiast: ‘Wat mij aanspreekt is dat cliënten tijdens het gamespel actief bezig gaan met het opvangen van hun pijn.’ Door een virtual reality bril zie je hoe je zenuwstelsel in elkaar zit . En word je uitgelegd hoe chronische pijn ontstaat in het lichaam. Maar daarbij leer je tegelijkertijd op een interactieve manier tijdens het gamespel wat je er zelf aan kan doen. Ondertussen moet je rustig ademend, ontspannen blijven zitten.
Marja :’ Mensen zeggen mij vaak: ik begrijp wel waarom ik pijn heb en dat het niet schadelijk is, maar mijn gevoel zegt wat anders! Tijdens het spel vindt op dit niveau, onbewust beïnvloeding plaats van het pijncentrum in je brein. Dat was voor mij doorslaggevend om er samen met mijn cliënten mee aan de gang te gaan.’

Thuis kan via een App op de smartphone geoefend worden. Dat vindt Marja ook een grote meerwaarde. Elke dag oefenend, elke dag dat bewuste moment van ontspanning, geeft het grootste effect op verlaging van het stressniveau. Daardoor herstel je beter en krijg je weer meer energie. Het gevolg is dat je pijn afneemt, meer acceptabel wordt. Je krijgt macht over de pijn. En dat kan al een heerlijk gevoel geven!

De belangrijkste tips wil Marja graag met je delen. ‘Als je iets aan je eigen pijn wilt doen , zul je je hersenen moeten leren dat er geen gevaar is.’ Leer gelukstoffen aanmaken. Als die vrij komen zorgen die er voor dat de hersenen snel nieuwe verbindingen maken die de pijnverbindingen verdringen.

  • Blijf in beweging, hersenen maken dan gelukstoffen ( endorfines) aan.
  • Rustig en kalm ademhalen , verlaagt stress in je brein.
  • Verleg bewust je aandacht, zoals visualiseren, geheugen spelletje.
  • Gebruik helpende gedachten: als ‘de pijn is niet schadelijk’,’ ik kan er zelf wat aan doen’
  • Stop gedachten als ‘het gaat nooit weer over!’, ‘ik sta machteloos!’. ’hoe moet dit verder!’, die houden de pijn juist in stand!
  • Als er een gevoel is waar pijn niet tegen kan is het wel plezier. Hoe meer plezier hoe minder ruimte voor pijn.

Marja: ‘De game is een aanvulling op de bestaande behandeling. Als therapeut heb ik een coachende rol. Ondersteunen, begeleiden om de juiste weg weer terug te vinden de pijn de baas te worden!’ Behandeling van chronische pijn wordt vergoed in aanvullende verzekering!